Autodesk FormIt versus Sketchup
05 april 2023 
2 min. leestijd

Autodesk FormIt versus Sketchup

In augustus 2000 maakte de ontwerpwereld kennis met Sketchup, de 3D-modellering software voor de architectuur. Nu, meer dan 20 jaar later, is het programma nog steeds goed bruikbaar maar raakt het wel verouderd. Enkele jaren geleden introduceerde Autodesk 'FormIt' als antwoord op Sketchup. Nieuwe ontwerpsoftware, volledig gebaseerd op BIM en 3D-modellering.

Is het een waardig alternatief geworden? In dit blog vertel ik je waarom FormIt als winnaar uit de bus is gekomen.

Autodesk FormIt versus SketchUp

Wat maakt FormIt anders en beter geschikt, als je professioneel werkt in de bouw- of architectuurindustrie, dan SketchUp?

Dit zit hem in de integratie. FormIt maakt deel uit van je BIM-workflow (Building Information Modeling), en biedt de mogelijkheid om modellen en bijbehorende gegevens naadloos naar Revit te importeren om het concept verder te kunnen verfijnen. Aangezien Revit door een overgrote meerderheid van onder andere de ontwerpbureaus, bouwbedrijven en achitecten wordt gebruikt is dit een cruciaal voordeel.

Naast de directe samenwerking met Revit kun je ook gebruik maken van de plugin Dynamo. Hiermee kun je als gebruiker je ontwerpworkflow automatiseren en optimaliseren door middel van de scripts en routines.

Formit is echt gericht op eenvoud en snelheid. Dus geen ongeconnecteerde data meer dankzij de workflow tussen FormIt 2023 en Revit 2023 (oftewel Data hergebruiken! Niet meer opnieuw uittekenen!). Het programma is wat minder geschikt voor gedetailleerde ontwerpen (maar ja.. dat doe je toch in Revit). En ten opzichte van SketchUp heeft FormIt een iets complexere interface.

Belangrijke voordelen van FormIt op een rij

  • Uitgebreide Toolset wat betekent dat het flexibeler is in modellering en ontwerp.
  • Het maakt gebruik van de geografische informatie (GIS-data) voor het plaatsen van gebouwen in een context.
  • Het kan een groot aantal extensies importeren (onder andere: OBJ, STL, SKP, DWG, AXM en afbeeldingen).
  • Je kunt je materialen delen in de export naar Revit (en eventueel door synchroniseren naar Twinmotion. Zie hiervoor het blog over Revit Twinmotion).
  • Je kunt je bestanden beheren via de Autodesk Construction Cloud.
  • De niveaus in FormIt worden Revit-levels en ondersteunen het maken van verdiepingen en plan views.
  • Via https://formit.autodesk.com/blog/post/content-library/ kun je jouw eigen content inladen inclusief materialen!

Wil jij ook gaan werken met FormIt? 

FormIt kennen we in twee smaken. FormIt en FormIt Pro. Beide versies zijn beschikbaar als een gratis IOS-app en in een webbrowser. Met de basisversie kun je al goed uit de voeten en is te gebruiken zonder account.

Wil je een stapje meer? Dan kun je aan de slag met FormIt Pro. Deze is al onderdeel van de AEC collectie als je die hebt. In de Pro versie zitten aan aantal extra toevoegingen zoals het realtime samenwerken met medegebruikers, analysen maken, toegang tot de Autodesk Material Library en de integratie met Dynamo.

Conclusie
Autodesk FormIt is een op BIM-gebaseerde 3D-ontwerptool. Het biedt functies voor het maken van massa-ontwerpen, schetsen, analyseren, geconnecteerde data en samenwerken. SketchUp is meer gericht voor de hobbyschepper en interieurontwerpers. SketchUp is niet zo uitgebreid als FormIt in de termen van BIM-functionaliteiten en samenwerking. Als je professioneel werkt in de bouw- of architectuurindustrie, is Autodesk FormIt absoluut een betere keuze.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Reactie plaatsen