Nieuw! Autodesk Construction Cloud
29 maart 2021 
3 min. leestijd

Nieuw! Autodesk Construction Cloud

Digitalisering heeft het afgelopen jaar een versnelling gemaakt en wordt steeds belangrijker. Een belangrijk platform om te digitaliseren is BIM 360.

De afgelopen tijd zijn er veel ontwikkelingen rondom BIM 360 en het nieuwe platform Autodesk Construction Cloud. In dit blog neem ik je mee in het nieuwe Unified Platform en vertel ik je wat de raakvlakken zijn met het huidige BIM 360 platform.

Waarom een nieuw platform?

Autodesk lanceert een ‘nieuw’ platform met alle bekende functionaliteiten van het BIM 360 platform. Gecombineerd en geïntegreerd met de mogelijkheden van onder andere Assemble and Plangrid. Met dit platform streeft Autodesk ernaar om alle fases van het (bouw)proces te ondersteunen door beschikbare data en krachtige gekoppelde workflows.

De digitalisering heeft het afgelopen jaar een versnelling gemaakt en dit blijft zich door ontwikkelen met de volgende speerpunten:

 • Continuïteit: Altijd en overal kunnen samenwerken en inzicht hebben. In een tijd waarin we hybride werken houd je een centrale plek van je projectdata.
 • Duidelijkheid: In alle fasen van het project de data beschikbaar hebben en kunnen delen met je stakeholders en externe partijen.
 • Inzicht: Overzicht en controle over alle beschikbare projecten heen.
 • Verbinden: Beter en efficiënter samenwerken met minder fouten en applicaties.
 • Flexibel: Gelijktijdig kunnen samenwerken voor zowel bouwkundige als civiele projecten.
 • Veilig: Beveilig, centraliseer en analyseer je gegevens voor krachtige, bruikbare dashboards en inzichten.

Wat zijn de verschillen tussen Autodesk Construction Cloud en het BIM 360 platform?

Bestaande technologie blijft zoals het is! BIM 360 blijft bestaan. Er wordt op doorontwikkeld en er kunnen nog extra licenties worden aangekocht. Er is een hele nieuwe hub naast het BIM 360 platform geplaatst. Niet alleen aankopen van nieuwe en/of verlengingen van bestaande licenties hebben toegang tot het nieuwe platform, ook de bestaande BIM 360 producten hebben toegang tot het nieuwe platform. Er is dus een gratis extra omgeving naast het bestaande BIM 360 platform komen te staan.

Autodesk BIM 360 Coordinate en Autodesk BIM Collaborate

Autodesk BIM Collaborate is de tegenhanger van het bestaande BIM 360 Coordinate. Het is het onderdeel om teams te verbinden met cloudgebaseerde ontwerpcoördinatie- en samenwerkingswerkzaamheden. Belangrijk hierin is de mogelijkheid om de modellen geautomatiseerd samen te voegen en te clashen.

Vanaf begin februari is het niet meer mogelijk om Autodesk BIM 360 Coordinate licenties aan te schaffen. Deze licentie is vervangen door Autodesk BIM Collaborate. Geen zorgen, met de aanschaf van BIM Collaborate heb je ook toegang tot het vertrouwde BIM 360 Coordinate.

Autodesk BIM 360 Design en Autodesk BIM Collaborate Pro

Wil je in de Cloud in één model samenwerken in Revit, Civil 3D of Plant 3D? Dan is Autodesk BIM Collaborate Pro de oplossing voor jouw bedrijf. Eén centrale plek met data en één waarheid op het nieuwe BIM Collaborate Pro platform. Het grote voordeel van Autodesk BIM Collaborate Pro is dat je nu ook automatisch toegang hebt tot Autodesk BIM Collaborate en BIM 360 Coordinate. Naast het interactief samenwerken heb je nu dus ook de mogelijkheid om te clashen in de cloud.

Ook voor dit onderdeel geldt dat vanaf begin februari BIM 360 Design uit het licentieoverzicht is verdwenen. Maar met de aanschaf van BIM Collaborate Pro heb je gewoon nog toegang tot je bestaande projecten op het BIM 360 Design platform. Dit is een aparte omgeving en de gegevens zijn niet gesynchroniseerd, denk dus vooraf goed na op welke omgeving je je projecten gaat starten.

Autodesk Takeoff

Autodesk Takeoff is een geheel nieuw onderdeel van het Construction Cloud platform. Met Autodesk Takeoff kunnen gebruikers automatisch hoeveelheden uit het 2D- of 3D-model genereren. Hiermee kunnen productteams vanuit de Cloud op een snelle manier lineaire, uitrekstaten of oppervlakte berekeningen exporteren.

Autodesk BIM 360 Build en Autodesk Build

Autodesk Build is het verlengstuk van kantoor naar de bouwplaats. Autodesk Build is het onderdeel met de functionaliteit van BIM 360 Build en de extra’s van Plangrid en BIM 360 Cost. Voor het licentiemodel is Autodesk overgestapt van ‘user model’ naar een prijs per sheet. Autodesk heeft gekozen voor drie licentietypes:

 • 550 sheets
 • 5000 sheets
 • Unlimited

Vervolgens wordt er per project geteld hoeveel sheets er aanwezig zijn en of de licentie toereikend is. Let op dat elke versie van je document voor één sheet geldt.

Extra voordelen voor bezitters van de de AEC-collectie

Autodesk Docs zit niet alleen geïntegreerd in de onderdelen Autodesk BIM Collaborate, Autodesk BIM Collaborate Pro, Autodesk Build of Autodesk Takeoff, maar ook in de AEC-collectie. Met je bestaande AEC-collectie heb je vanaf begin februari gratis toegang tot het Construction Cloud platform van Autodesk Docs.

Daarnaast heb je met de Autodesk Docs licentie ook toegang tot de projecten op het BIM 360 Docs platform. Dit geldt niet andersom. Met de Autodesk BIM 360 Docs licentie is er geen toegang tot de projecten op het Autodesk Docs platform.

Dit biedt dus heel veel mogelijkheden voor de architecten, engineers en installatiebranche.

Goed om te weten

 • Het BIM 360 platform blijft bestaan en je krijgt het Unified Platform er nu extra bij.
 • Autodesk Docs is los aan te schaffen, gratis beschikbaar in de AEC-collectie en toegevoegd andere Autodesk Construction Cloud onderdelen zoals BIM Collaborate (Pro).
 • Autodesk Construction Cloud is beschikbaar op de US- en VS-server. Lees hier meer over in het blog: Verschil tussen de VS- en de EU-server (cadcompany.nl)
 • Net zoals BIM 360 Design werkt het Autodesk Construction Cloud platform met het “Bring Your Own License” principe.
 • Autodesk Construction Cloud platform is uitgebreid met de ISO 19650 functionaliteiten.
 • Autodesk Docs is op dit moment het meest uitgebreide Cloud documenten opslag, met onbeperkt opslag.

Tot slot

Wil jij weten hoe het werkt met het omzetten van de licenties van BIM 360 Build naar de sheets constructie? Of benieuwd naar wat deze veranderingen voor jouw organisatie betekent? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Reactie plaatsen