Waardevolle data dankzij IoT-sensoren
17 oktober 2019 
in Overig
3 min. leestijd

Waardevolle data dankzij IoT-sensoren

In een eerder blog vertelde Rob al over onze ervaringen met onze eigen Digital Twin. De digitale representatie van ons kantoor kun je zelf bekijken via het Pillr platform. Leuk natuurlijk, maar het liefst maken wij innovatie waar met onze eigen klanten. In dit artikel ga ik je vertellen over het belang van IoT-sensoren en geef ik concrete tips welke voordelen deze sensoren jouw organisatie bieden.


IoT-sensoren gekoppeld aan jouw Digital Twin

In ons kantoor maken we gebruik van de IoT-sensoren van Yanzi. Doordat wij kennis hebben gemaakt met de sensoren van Yanzi hebben zij ook kennis gemaakt met onze Digital Twin op Pillr. Het is ze niet onopgemerkt gebleven dat wij iets hadden gedaan waar de markt wel mee bezig was, maar pas over een aantal jaar gerealiseerd zou worden. We hebben daarom begin 2019 ook een partnerschap afgesloten met Yanzi om samen deze innovatie door te zetten.

Yanzi starterskit

Om andere bedrijven kennis te laten maken met deze technieken, zijn we gestart met het aanbieden een Yanzi starterskit. In deze starterskit vind je een 4G-modem en een tweetal meshes.

Het 4G-modem werkt als het brein van het systeem en creëert een draadloos IoT-netwerk binnen jouw organisatie waaraan alle sensoren straks worden gekoppeld. Daarnaast zorgt het 4G-modem voor een veilige communicatie met de cloud en heeft het een lokale opslag waardoor het gegevensverlies minimaal is. Zelfs als de internetverbinding niet werkt.

Door middel van de twee meshes breid je je draadloze verbinding uit en zorg je ervoor dat je overal in het kantoor een stabiele verbinding heb.

Welke sensoren heb je nodig

Heb je een draadloos IoT-netwerk, dan kun je daar sensoren aan hangen. Je kunt natuurlijk zelf kiezen welke sensoren je wilt en het best voor jouw situatie van toepassing zijn. Wij kunnen je hier wel goed bij helpen.

Presence Mini

Met de Presence Mini worden bewegingen gedetecteerd en wordt de temperatuur gemeten. Dit geeft een paar handige oplossingen.

Plaats je de Presence Mini bijvoorbeeld in een vergaderruimte, dan weet je of er daadwerkelijk iemand aanwezig is. Wordt er in ons kantoor een ruimte gereserveerd, maar vervolgens niet gebruikt? Dan wordt de reservering automatisch uit het systeem gehaald en kunnen andere collega’s de ruimte gebruiken. De ene ruimte is natuurlijk de andere niet en daarom is het ook handig om in de verschillende ruimtes de temperatuur te meten. Uiteraard gaat het licht direct aan zodra er in de ruimte beweging wordt gedetecteerd en gaat het licht weer uit zodra de kamer leeg is. Dat bespaart weer energie 😉.

Je kunt de Presense Mini sensoren ook onder een bureau of werkplek plaatsen. Hierdoor meet je wanneer en hoeveel een werkplek gebruikt wordt. In een kantoor met veel flexplekken wordt het meten van de bezetting hierdoor een fluitje van een cent. Worden werkplekken niet gebruikt? Dan is het zonde om die plekken schoon te (laten) maken.

Precense mini sensor

Comfort+

Het belang van een goed werkklimaat wordt nog vaak onderschat maar is een essentiële factor als het gaat om de productiviteit én (nog belangrijker) het welzijn van je werknemers. De Yanzi Comfort+ sensoren meten onder andere het koolstofdioxide (CO2) niveau, de luchtdruk en het omgevingsgeluid.

Een grote hoeveelheid COin een ruimte verdringt zuurstof en zuurstof heb je nodig voor energie. Krijgt je lichaam te weinig zuurstof? Dan raakt het vermoeid, krijg je hoofdpijn en verlies je concentratie.

Yanzi Comfort+ IoT sensor

Yanzi Plug

We zijn natuurlijk allemaal benieuwd naar het verbruik van bepaalde apparaten en of ze aan of uit staan. De Yanzi Plug steek je simpelweg in het stopcontact. Vervolgens bewaakt deze constant het energiegebruik en de gezondheidstoestand van het elektriciteitsnet.

Meer data dankzij IoT-sensoren

Anno 2019 kunnen (en willen) we alles meten. Op basis van data worden beslissingen goed onderbouwd. Factoren die we met het blote oog niet waar kunnen nemen, zijn tegenwoordig goed te meten. Een aantal collega’s kregen bijvoorbeeld op het eind van de dag hoofdpijn. Zonder onze sensoren hadden we het probleem (een te hoog CO2-gehalte) nooit kunnen achterhalen en waren we gaan schieten met hagel en investeringen gaan doen zonder dat we überhaupt wisten of het enig effect zou hebben.
Het analyseren van verschillende datapunten en goed luisteren naar collega’s gaat ongetwijfeld interessante bevindingen met zich meebrengen.

Waardevolle data dankzij sensoren

Tot slot

Het is niet de vraag of IoT-sensoren een toegevoegde waarde voor jouw organisatie kunnen betekenen, maar hoeveel. Wil je ook ervaren wat de Yanzi sensoren voor informatie geven. Neem dan gerust contact met op ons. Wij helpen jou graag met opzetten van jouw Digitale tweeling. Heb je vragen? Laat dan een reactie achter.

 

Reactie plaatsen