Handelingen automatiseren in Inventor
09 juli 2021 
4 min. leestijd

Handelingen automatiseren in Inventor

Wij zijn blij!

De klanten die de NTI TOOLS Inventor hebben zijn blij. En daar word ik uiteraard ook weer blij van. Hoe langer je werkt met de NTI TOOLS Inventor, hoe enthousiaster je wordt. De NTI TOOLS Inventor helpen jou om sneller, efficiënter en met minder fouten te werken. Het is niet zomaar een set aan tools, ze zijn speciaal ontwikkeld voor het verbeteren van jouw engineering proces. In een vorig blog heb ik laten zien wat de tools voor jou kunnen betekenen en heb ik vijf tools uitgelicht. In dit tweede blog wil nog een aantal tools bespreken. Daarnaast wil ik jullie laten zien wat onze klanten van de tools vinden. Ik wens je heel veel leesplezier. Ben je na het lezen ook enthousiast geworden, of heb je nog vragen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Tools, tools en nog eens tools

In mijn vorig blog heb ik de volgende tools behandeld:

  • Property editor
  • Documentation Status
  • Drawings
  • iPrint en Assembly print
  • Advanced Publish

Deze tools vormen inderdaad de kern van de NTI TOOLS Inventor, maar er is meer. Dus laat ik er nog een paar uitlichten:

Copy/Update

In Inventor maak je vaak kopieën van bestaande onderdelen en samenstellingen. Hiervoor gebruik je de Inventor commando’s Save As en Save and Replace. Uiteraard zijn dit hele krachtige commando’s, maar ze hebben één groot nadeel. Als er van het bestaande onderdeel of samenstelling al een tekening is, dan wordt deze achterliggende tekening niet gekopieerd. Dit is precies waarbij de Copy/Update je gaat helpen. Zet je deze tool aan, dan wordt bij elke Save As en Save and Replace actie automatisch de onderliggende tekening ook voor jou geregeld. Zeg nou zelf, daar word je toch blij van?

Tools Number Generator

Inventor werkt het best wanneer elke bestandsnaam van componenten uniek is. Hoe fijn is het als je zelf niet meer over een bestandsnaam hoeft na te denken? De Tools Number Generator kan voor jou en je collega’s een uniek nummer genereren voor de bestandsnaam. Wil je toch nog wat extra informatie aan deze unieke bestandsnaam toevoegen? Dan kan dit door middel van een prefix of suffix. Gebruik je al de automatische nummerschema’s van Vault Professional? Geen probleem. De Tools Number Generator kan ook gebruik maken van deze Vault schema’s.

IntelliBrowser

In samenstellingen maken we uiteraard veelvuldig gebruik van de Model Browser. Soms geeft deze Browser jou echter onvoldoende informatie, bijvoorbeeld als jouw filenaam alleen een nummer is. En dat terwijl Inventor dat juist zo fijn vind, zoals hierboven besproken. Geen probleem. Met de IntelliBrowser kun je in de Model Browser elke iProperty of combinaties van iProperties tonen die je wilt. In het voorbeeld hieronder zie je de Model Browser zonder IntelliBrowser actief en daarnaast een voorbeeld van het activeren van de IntelliBrower. In dit voorbeeld toon ik het Part Number gevolgd door een koppelteken ( – ) en daarna de Description. Ik zie nu veel makkelijker om welk component het gaat. Snap je nu waarom ik zo blij word?

NTI TOOLS Inventor IntelliBrowser

MultiLanguage

Heel veel bedrijven werken multinationaal. Ze hebben vestigingen of leveren de producten over heel de wereld. Maar in welke taal lever jij jouw tekeningen aan? Kom je bijvoorbeeld in Frankrijk weg met jouw Engelstalige of Nederlandstalige tekeningen? Zou je er niet blij van worden als aan de hand van een woordenlijst automatisch iProperties gemaakt worden voor de verschillende talen? Deze iProperties kun je vervolgens gebruiken in de onderhoeken en stuklijsten van de tekeningen. Dit is wat de MultiLanguage tool voor je doet. Door één keer een goede woordenlijst aan te leggen en te beheren, voorkom je fouten en ben je vooral veel sneller gereed.

NTI TOOLS Inventor MultiLanguage

NTI Partlist Extract

Je kunt de Bill Of Materials van Inventor exporteren, bijvoorbeeld als Excel-bestand. Maar hoe zit het met de opmaak van dit document? En wat als je niet de volledige lijst wilt zien, maar bijvoorbeeld een aparte lijst wilt hebben van al het zetwerk voor de plaatwerkerij en een inkooplijst voor de werkvoorbereiding? Met de NTI Partlist Extract kun je opgemaakte en gefilterde Excellijsten maken. Heb je liever geen Excel bestanden, maar XML files? Geen probleem. Ook dat is mogelijk.

NTI TOOLS Inventor Partlist Extract

En nog veel meer

Ik zou nog wel even door kunnen gaan met het bespreken van tools. Denk bijvoorbeeld aan de Colorize tool, om de componenten van een samenstelling tijdelijk een contrasterende kleur te geven. Of wat dacht je van Analyze sketch om in één keer te zien welke schetsen nog niet Fully Constraint zijn. Er is ook een tool waarmee je snel hulpgeometrie van een onderdeel aan of uit kunt zetten, zodat je gemakkelijk kunt constrainen. In de tekenomgeving is het uitwisselen van een onderhoek ook geen probleem. Al met al te veel tools om op te noemen; allemaal bedoeld om jou blij te maken.

Wat zeggen anderen?

Natuurlijk hoef je mij niet op mijn woord te geloven. Zoals ik eerder aangaf zijn de klanten die al gebruik maken van de tools erg tevreden. Hier een aantal quotes:

“Dit is een heerlijk systeem! NTI TOOLS Inventor maakt het verwerken van bestanden en invoeren van belangrijke gegevens in Inventor veel gemakkelijker. En het geeft mij veel meer overzicht. Het aanmaken van bijvoorbeeld PDF’s scheelt al 5 tot 6 minuten per tekening. In mijn geval dus gemiddeld een half uur tot een uur per dag. Is echt een goede investering geweest!” – Jeroen Engelen, Junior Maintenance Engineer bij Krehalon B.V.

“Het toepassen van NTI TOOLS Inventor binnen onze organisatie bespaart mij echt veel tijd! Deze oplossing geeft mij veel meer overzicht op welke Inventor- (en secundaire) documenten up-to-date zijn en welke niet. Dit voorkomt het gebruik van out-of-date informatie, waarmee fouten worden voorkomen. Alle benodigde bestanden zoals PDF, DXF, STEP, etc. zijn er gewoon, wat belangrijk is voor mijn functie als werkvoorbereider.” – Leeroy Peters, Werkvoorbereider bij Kieu Machinebouw

“Wij zijn erg blij met de NTI TOOLS Inventor; Door het automatiseren van taken besparen wij tijd en is de engineer bezig met waar hij goed in is” – Sebastiaan Biesbrouck, Technisch Manager bij Losberger De Boer

Ook Innovatec is blij met de NTI TOOLS Inventor. Lees hier de businesscase.

Tot slot

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op onze product pagina of volg een webinar of workshop over de tools. Uiteraard mag je ook contact opnemen met ons voor meer informatie. Mijn collega’s en ik laten graag de werking van de tools zien.

Reactie plaatsen