iLogic vs. NTI TOOLS Inventor. Welke tool past het best bij jou?
29 november 2021 
4 min. leestijd

iLogic vs. NTI TOOLS Inventor. Welke tool past het best bij jou?

Inventor gebruikers besteden niet alleen hun kostbare tijd aan het engineeren van modellen, maar zijn ook bezig met het uitvoeren van veel repeterende taken. Denk hierbij aan het invoeren van metadata, het exporteren van output files zoals PDF/DXF/STEP of het uitprinten van al deze PDF bestanden voor een compleet werkboek.

Met iLogic of de NTI TOOLS Inventor kun je deze taken automatiseren of versnellen. Maar wanneer gebruik je welke tool? Wat kunnen deze tools jou bieden? En wat zijn de voor- en nadelen van deze tools?

Properties wijzigen

Het toevoegen van metadata aan jouw ontwerpen is erg belangrijk. Aan de hand van metadata voeg je bijvoorbeeld extra informatie toe aan een stuklijst of vind je modellen terug in jouw PDM-systeem. Voorbeelden van metadata zijn eigenschappen zoals:

  • Description
  • Title
  • Stock number
  • Dimensions

Die eigenschappen vul je in Inventor in als iProperties en zijn erg belangrijk voor jouw vervolgproces. Denk hierbij aan het genereren van stuklijsten of de koppeling naar het ERP-Systeem. 

Property Editor NTI TOOLS Inventor

Met de Property Editor van de NTI TOOLS kun je gemakkelijk jouw eigenschappen toekennen. Deze Property Editor is per omgeving helemaal naar eigen hand te zetten. Je wilt natuurlijk per part, assembly en drawing andere eigenschappen meegeven. In de afbeelding hieronder zie je de Property Editor voor de part omgeving.

Property Editor

Door slim gebruik te maken van deze Property Editor kun je bepaalde output files laten genereren. Zo hebben wij als voorbeeld de custom property 'Production Method' gekoppeld aan bepaalde output files. 

Zo is hier bepaald dat als de Production Method op ‘CNC’ staat, er altijd een STEP-file gemaakt moet worden van dit onderdeel. Als deze Production Method veranderd naar ‘3D-Printed Part’ dan moet er altijd een STL-file gegenereerd worden. Dit is dus allemaal vooraf in te stellen naar eigen wens. Een ander groot voordeel van de Property Editor is dat je vanuit de samenstelling een onderdeel kan selecteren en properties kan toevoegen. Dus vanuit de hoofdsamenstelling kun je properties wijzigen én inzien.

Properties wijzigen met iLogic

Wij zien ook bedrijven die slim gebruik maken van iLogic. Je kunt namelijk met iLogic een formulier creëren die lijkt op de Property Editor, zie afbeelding hieronder. 

Properties wijzigen iLogic

Het nadeel van iLogic is dat het al lastiger wordt als je bepaalde output files wilt laten generen aan de hand van een property. Hier heb je dus iemand voor nodig die deze iLogic code naar jouw wens kan schrijven.

Als de medewerker die deze code heeft geschreven het bedrijf verlaat krijg je vroeg of laat een probleem. Als je de code wilt aanpassen moet je namelijk wel weten hoe deze is opgebouwd en precies werkt. 

Daarnaast moet je alsnog dit formulier steeds oproepen als je wilt kijken wat bepaalde eigenschappen zijn. Terwijl de Property Editor van de NTI TOOLS altijd in jouw scherm blijft staan, zodat je altijd inzicht hebt over die eigenschappen.

Automatisch genereren van output files

Een bestand als STEP-file exporteren, een PDF maken van je DWG of het opslaan als DXF van je plaatuitslag. Dit zijn allemaal voorbeelden van handelingen die een engineer vaak moet doen. Meestal zit hier ook een bepaalde consistentie in.

Bijvoorbeeld dat er van iedere Sheet Metal een DXF-file aangemaakt moet worden en van iedere Part of Assembly een STEP-file. Met de NTI TOOLS Inventor kun je deze consistentie vooraf configureren en hoef je hier niet meer naar om te kijken!

Advanced Publish in combinatie met de Documentation Status

De Advanced Publish zorgt ervoor dat er een volgens een uniforme werkwijze bepaalde bestandstypen altijd automatisch in een specifiek formaat worden opgeslagen. Met één druk op de knop heb je dus al jouw output-files met de goede naamvoering én op de juiste locatie opgeslagen. Dit in samenwerking met de Documentation Status is helemaal een prachtige combinatie. Deze Documentation Status laat namelijk een overzicht van jouw samenstelling zien, met hier alle benodigde output files. 

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de Documentation Status.

Voorbeeld documentation Status

Automatisch genereren outputfiles iLogic

Met een iLogic rule kun je ook output files automatisch genereren. Je moet dus wel weten hoe je deze code schrijft. Natuurlijk is op internet al veel te vinden, maar voor elk bedrijf werkt het toch net even anders. Zo heeft ieder bedrijf haar eigen ideeën over de naamvoering en locatie op het werkstation van deze output files. Ik zie op internet heel veel verschillende mogelijkheden als het gaat om automatiseren van handelingen. Welke is nou de juiste? Dat is vaak lastig te zeggen. Het is dus mogelijk, maar dit wordt al een stuk ingewikkelder. 

NTI TOOLS Inventor vs. iLogic

Uit bovenstaande teksten kunnen we concluderen dat het gebruiksgemak van de NTI Tools het grootste voordeel is. Uiteindelijk kun je van alles automatiseren met iLogic, maar je moet er wel verstand van hebben en ook wordt het gauw ingewikkeld. Er is dus één engineer in jouw bedrijf nodig die goed overweg kan met iLogic en deze persoon moet dit uit leggen aan de rest van de engineers. De NTI TOOLS komt standaard met een gehele dag configuratie met één van onze specialisten. Tijdens deze dag leer je gegarandeerd hoe gemakkelijk de tools werken en kan jij een hoop repeterende taken automatiseren en versnellen!

Tot slot

Ben je nieuwsgierig geworden in de NTI TOOLS en wil je hier meer over weten? Volg eens een webinar of workshop of neem contact met ons op. We helpen je graag.


Reactie plaatsen