
Product data management
Wat is PDM
PDM staat voor Product Data Management. Het principe is eind jaren 80 ontstaan toen ingenieurs en techneuten de noodzaak begonnen in te zien van het vastleggen en bijhouden van technische productinformatie van de steeds verder toenemende hoeveelheid CAD (Computer Aided Design) bestanden. PDM is hierdoor ontwikkeld als systeem om ontwerpdata en processen op één centrale plek te kunnen beheren, delen en te gebruiken.
Het gebruik van PDM geeft ingenieurs een groot scala aan mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan:
- Gegevens centraal opslaan en vastleggen
- Hoge mate van standaardisatie doorvoeren
- Onderhouden van Bill Of Materials (BOM’s)
- Revisies beheren en controleren
- Relaties tussen onderdelen en samenstelling begrijpen
PDM is een breed, systematisch concept dat gaat over het beheren van data en product- gerelateerde informatie dat nodig is voor het ontwikkelen, produceren en beheren van producten. Het kan en wordt breed ingezet in alle fases van het product.
- Ontwikkelen en ontwerpen;
- Produceren en reviseren;
- In de markt zetten en verkopen;
- En uiteindelijk uitfaseren.
Naast dat het waarde biedt in alle levensfases van een product, biedt het ook waarde voor alle verschillende afdelingen van de onderneming. Een op de juiste manier geïmplementeerde PDM-oplossing wordt veelal bedrijfsbreed ingezet.
De kernwaarde van PDM is dan ook het creëren, beheren, en het opslaan van informatie met betrekking tot de producten en activiteiten van het bedrijf, zodat deze snel, veilig en betrouwbaar kan worden gevonden, verbeterd, gedeeld en hergebruikt. Deze data, vaak afkomstig van specialisten, kan daardoor worden omgezet in bruikbaar en eenvoudig te delen intellectueel eigendom.
Waarom PDM
In de afgelopen jaren is het belang van Product Data Management (PDM) steeds verder toegenomen. Vooral voor bedrijven in de maak-, hightech- of service-industrie.
De levenscycli van producten, onderdelen en componenten nemen steeds verder af, terwijl er wordt verwacht dat nieuwe producten sneller dan ooit in de markt worden gezet. Veel bedrijven proberen daarnaast af te komen van hun imago als bulkleverancier, en richten zich steeds sterker op het leveren van flexibele en configureerbare oplossingen die zo nauwkeurig mogelijk aansluiten op de wensen en eisen van hun klanten.
Nieuwe, betere en flexibelere producten moeten met steeds hogere snelheid (speed-to-market), hogere winstmarges, en lagere arbeidsintensiteit in de markt worden gebracht. Daarnaast moet de levenscyclus en impact van de producten beter worden begrepen, uitgelegd en gemanaged. Onder andere op het gebied van de financiële of milieu-impact. Toenemende concurrentie in internationale markten dwingt bedrijven om beter te presteren en om betere keuzes te maken, waardoor er meer data en informatie nodig is in de verschillende levenscycli van producten of services.
Producten die goed presteren moeten snel in de markt worden geïntroduceerd, terwijl slecht presterende producten snel weer moeten worden uitgefaseerd.
Om dit goed te kunnen doen, moeten bedrijven de juiste informatie hebben van (en over) de levenscyclus van alle producten in hun portfolio. Goede controle over de product- en procesdefinitie over de hele portfolio zorgt ervoor dat de operationele en technische vaardigheden van een bedrijf naadloos van afdeling tot afdeling op elkaar kan aansluiten.
Vergrijzing
Toenemende mate van vergrijzing in de westerse wereld zorgt daarnaast voor schaarste op de arbeidsmarkt. Dit leidt tot een hogere noodzaak om niet alleen efficiënter te werken, maar ook om kennis en data beter te consolideren en vast te leggen over alle levenscycli van de producten.
Automatisering
Al deze uitdagingen hebben ertoe geleid dat bedrijven netwerken zijn gaan vormen waarin elke node binnen dit netwerk steeds verder gespecialiseerd is in het plannen, produceren en integreren van producten of services in een specifieke markt. Tussen de nodes in deze netwerken moet informatie over deze producten of services zich snel, foutloos en met een hoge mate van automatisering en standaardisatie kunnen verspreiden, waarin samenwerking een essentieel en terugkerend thema is gaan vormen. Product data moet zich snel, veilig en digitaal tussen zowel afdelingen van bedrijven, als bedrijven binnen deze netwerken kunnen bewegen.
Product Data Management is daarom een essentieel onderdeel voor moderne bedrijven om zodoende om te kunnen gaan met de toenemende uitdagingen om te voldoen aan de internationaliserende concurrentie, de steeds korter worden levenscycli van producten en services en groeiende eisen van de gebruikers hiervan.