Wat is Autodesk Spacemaker? Een korte introductie
19 juli 2022 
2 min. leestijd

Wat is Autodesk Spacemaker? Een korte introductie

Spacemaker is cloud-gebaseerd. Zo beheer en bekijk je jouw projecten waar je ook bent. Het ontwerp aanpassen, opnieuw berekenen, presenteren en delen kan dus vrijwel overal ter wereld. Zoals ik al vertelde in de vorige blog, is de vraag eigenlijk: Wat ga je als projectontwikkelaar, stedenbouwkundige of architect ontwikkelen of ontwerpen op de aangegeven locatie of te ontwikkelen gebied? Het is mogelijk om in een korte tijd veel ontwerp studies, inclusief analyses te doen. Of te wel; in een korte tijd een onderbouwde beslissing nemen met de maximale zekerheid.

Spacemaker is:

  • Cloud based
  • Online
  • 3DBAG - Gebruik makend van de openbare databases voor de juiste context
  • Switch van 2D naar 3D (en andersom)
  • Terrein plattegronden zijn onder andere in Satelliet
  • In te lezen filetypes: IFC, OBJ, JPG, JPEG, PNG, GIF, DXF, JSON, GEOJSON, GML en shapefiles

Aanmaken van een nieuw project

Tijdens het aanmaken van een nieuw project vul je de projectnaam in en geef je de locatie van jouw project. Het invullen is op basis van een stad of gebied, maar zelfs de straatnaam valt in te vullen. Spacemaker geeft de omgeving weer in 3D-volumes die gebaseerd zijn op 3DBAG data, ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft.

Het gebied wat geselecteerd is voor jouw project wordt gezien als een zone. Hierin teken je jouw ontwerp. Dit zou een los gebouw (volume) kunnen zijn, of de ontwikkeling van een hele wijk.

Ontwerpvoorstellen krijgen in Spacemaker

Spacemaker biedt de optie om een ontwerpvoorstel aan jou te doen. Dit is ook één van de krachten van de software. Analyses worden ook berekent op basis van de aangemaakte zone. Met zon, wind of geluidanalyses is het dus mogelijk om in een korte tijd zekerheid te hebben over het project.

Analyses

Sommige analyses hebben wat meer tijd nodig om berekend te worden. Zo kost de zon-analyse ongeveer 5 minuten en de wind-analyse 75 minuten. Maar je hoeft vaak niet lang te wachten op de eerste analyses. De functionaliteit gaat namelijk direct voor je aan de gang en laat de eerste grove resultaten zien. Ook wordt de analyse op de achtergrond gedraaid en kun je gewoon verder werken. Wel eens gehoord van studies rondom het ‘prettig aanvoelen’ van een ontwerp? In Spacemaker worden er ook analyses gedaan door een combinatie ervan geluid, wind en zon te combineren. En ook nog eens op de door jou ingestelde datum en tijd!


Verder ontwerpen:

Er is een ‘’Send to Revit’’ optie beschikbaar om jouw ontwerp in te laden in Revit. Let wel op dat dit nog om een Beta gaat. Via een plug-in vanuit Spacemaker voor Revit kun je deze verbinding leggen. De plug-in is ook te downloaden vanuit Spacemaker.

Omgeving in SpacemakerOmgeving in Spacemaker.

Omgeving in RevitDezelfde omgeving, maar dan in Revit.

Tot slot

Wil jij Spacemaker uitproberen? Vraag dan via deze link gratis een 30 daagse proefperiode aan!

Reactie plaatsen