Kwaliteit verhogen en tijd besparen met de AEC-collectie en Pillr
15 juni 2022 
in Pillr
2 min. leestijd

Kwaliteit verhogen en tijd besparen met de AEC-collectie en Pillr

Tijdens de bouwcyclus worden in verschillende fasen en door diverse partijen data toegevoegd aan een BIM-model. BIM-modellen van slechte kwaliteit worden door deze partijen bewerkt om vervolgens naar eigen behoefte in te zetten. Dit zorgt onder andere voor dubbel werk en kwaliteitsrisico's.

Als data in het BIM-model correct is en voldoet aan de gebruikersbehoefte worden fouten en dubbel werk voorkomen. Iedere partij heeft zijn eigen belangen, waardoor het belangrijk is om goed te communiceren en samen te werken. Er zijn veel verschillende normen en werkafspraken om dit te vergemakkelijken. Met de AEC-collectie en Pillr hebben alle Revit gebruikers het gereedschap en inzicht om de kwaliteit en samenwerking te verbeteren.

In dit blog vertel ik je welke hulpmiddelen er in een AEC-collectie zitten, in combinatie met Pillr. Hulpmiddelen die je helpen om goed samen te werken. Daarnaast zorgt dit ook voor vertrouwen in je BIM-model of die van je collega’s, partners of relaties.

Data is key

Binnen jouw BIM-model staat data centraal. Als de data klopt dan kun je gaan automatiseren, hoeveelheden bepalen, specificeren, clashes uitvoeren en gaan voorspellen. Hierdoor is het ontzettend belangrijk dat deze data is gevalideerd en klopt met jullie standaarden. Dit zorgt ervoor dat er zowel intern als extern vertrouwen is in het BIM-model.

AEC-collectie met Navisworks

Autodesk en CAD & Company hebben hier een aantal handige tools voor ontwikkeld die jou helpen om data gestuurd te werken. Eén van deze tools is Navisworks, die standaard in een Autodesk Architecture, Engineering & Construction (AEC) Collectie zit. Een AEC-collectie biedt een uitgebreid pakket aan BIM-hulpmiddelen. Het helpt ontwerpers en constructeurs in de bouw, infra en installatie om projecten sneller, eenvoudiger en efficiënter te beheren en op te leveren. 

Met Navisworks kan een compleet BIM-project gecoördineerd worden en kunnen BIM-modellen van verschillende bronnen worden samengevoegd. Dit programma geeft overzicht en inzicht in je BIM-model om de kwaliteit van de geometrie te verbeteren.

Samenwerken in Autodesk Docs en data valideren met Pillr

Waar Navisworks gericht is op het samenvoegen en controleren van geometrie is Pillr gericht op het controleren en coördineren van de data in het BIM-model. Pillr werkt naadloos samen met Navisworks

Pillr is een Cloudplatform dat zich focust op data validatie en data inzicht. Pillr kan gekoppeld worden aan de Autodesk Construction Cloud, met deze koppeling worden de BIM-modellen automatisch overgehaald naar Pillr. 

Maak je slim gebruik van de automatisch modelchecker dan kun je een deel van je controleproces automatiseren. Op Pillr heb je namelijk de mogelijkheid om door middel van regelsets je model te valideren op data. Kies regels uit een openbare regelset zoals de BIM Basis ILS of schrijf eigen bedrijfs- en/of project specifieke regels. Gebruik de regels in de checkdefinitie en plan de controles periodiek in. Maak van de aandachtspunten controletaken aan en wijs deze toe aan de verantwoordelijke. Gebruik de add-ins in Revit en Navisworks om de taken aan te maken, in te zien, op te lossen of exporteer deze terug naar het Autodesk Construction Cloud platform. 

Door gebruik te maken van Pillr heb je een centraal punt om de coördinatie rondom jouw BIM-model te centraliseren en te kunnen automatiseren. 

Nooit meer een ongevalideerd model de deur uit

Met de workfow Revit, Pillr, Navisworks en Autodesk Docs hebben veel architecten en aannemers de kwaliteit van hun BIM-model verbeterd en hun proces versneld. Dit bevorderd de samenwerking en vertrouwen in de keten.

Wil je een naadloze uitwisseling van je BIM-model tussen je partners vanuit de Cloud? En wil je zorgen dat het model volledig is gecontroleerd op jouw standaarden én de basis ILS? Dan is de AEC-collectie in combinatie met Pillr de oplossing voor jouw organisatie. In de AEC-collectie is naast Revit onder andere ook Navisworks en Autodesk Docs opgenomen.

De upgrade van Revit naar de AEC-collectie is een financiele kleine stap, daarnaast kunnen klanten met het CAD & Company 3 maanden kosteloos gebruik maken van het Pillr platform. Wil weten wat deze workflow voor je organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Reactie plaatsen