What's New: Civil 3D - Infraworks - ReCap Pro
23 december 2022 
14 min. leestijd

What's New: Civil 3D - Infraworks - ReCap Pro

Onlangs zijn er een aantal belangrijke updates uitgekomen binnen de AEC Collection van Autodesk. In dit blog geef ik je een overzicht van verbeterde en nieuwe mogelijkheden binnen civiele workflows. Deze maken het proces van het ontwerpen en digitaal modelleren van infrastructuurprojecten opnieuw een stuk efficiënter.

Civil 3D 2023.2

De highlights betreffen: Corridor Transitions, Pressure Networks, Profile Views, Subassembly Composer (eindelijk!), Dynamo, Project Explorer en diverse performance verbeteringen.

Corridor Transitions

Voorheen was het modelleren van de ene situatie naar de andere een complex en langdurig proces en moest je langs een reeks metreringen. Hiervoor waren in sommige situaties ook meerdere Subassemblies nodig. Nadat de Transition klaar was, kon je deze daarna ook niet meer hergebruiken. De Civil 3D 2023.2 update verandert dit allemaal!

Civil-3D-edit-corridor-transition-01

Civil-3D-corridor-transition-Subassembly

Je kunt nu heel makkelijk een Transition modelleren tussen twee situaties. Zelfs met standaard Subassemblies. Ook kun je nu alle instellingen van een Transition door je hele project hergebruiken. Vanaf nu kan je elke invoerparameter van een Subassembly gebruiken. Opritten, bushaltes of een talud overgang zijn dus snel te maken. De workflow hiervoor is eenvoudig en flexibel. Het gevolg is dat je met minder Subassemblies, regions en targets hetzelfde kunt bereiken. Bovendien resulteert dit in een corridor die een stuk minder complex wordt en niet onbelangrijk: veel sneller Rebuild!


Civil-3D-corridor-transition-subassembly-import-export

Pressure Networks

Met deze update kun je een Pressure Pipe (persleiding) aansluiten op een normale Structure (put). Hierdoor is interactie mogelijk tussen beide verschillende soorten objecten in Civil 3D. Bij het verslepen van de put zal zowel de normale Pipe (streng) alsook de Pressure Pipe (persleiding) mee bewegen. Ook zullen al de dynamische labels zichzelf updaten. Je kunt nu leidingsystemen modelleren die beter in realistische scenario’s toegepast kunnen worden.

Civil-3D-Pressure-networks-pipe-gravity

Profile Views

Binnen de Band Styles vindt je nu ook de Point en Alignment Proximity Band terug.

Civil-3D-band-styles-point-alignment-proximity

De volgende afbeelding toont een Point Proximity Band. Het bepaalt alle afstanden van de punten in een puntengroep t.o.v. een Alignement en labelt deze optioneel binnen de waarschuwingsafstand in rood:

civil-3D-point-proximity-band

De volgende afbeelding toont een Alignment Proximity Band. Het toont de afstanden tussen twee Alignments en gebruikt rode ticks om Alignement segmenten binnen de waarschuwingsafstand weer te geven:

civil-3D-alignment-proximity-band

Met deze nieuwe Data Bands kun je dus snel belangrijke extra informatie binnen je projecten zichtbaar maken en daarmee aantonen dat je aan de gestelde projecteisen voldoet.

Subassembly Composer

Eindelijk zijn er een paar belangrijke updates te benoemen in de SAC 2023!

Vanaf nu kun je een standaard lijst maken met Point-, Link- en Shape codes en die natuurlijk ook makkelijk delen met elkaar als bibliotheek. Dit voorkomt typefouten in de belangrijke coderingen. Ook kun je nu dezelfde codes hergebruiken voor Point, Link en Shapes. Dit is wel zo handig!

Natuurlijk was het al mogelijk om variabelen te gebruiken voor input parameters, echter moesten die later altijd ook nog ingevuld worden in Civil 3D bij toepassing ervan. Met de nieuwe mogelijkheid kun je de Subassemblies 100% afstemmen op direct gebruik voor de BNL Country Kit template of je eigen bureau standaard. Gebruikers van de Subassemblies zijn daarna geen tijd meer kwijt aan het invoeren/wijzigen van de coderingen en kunnen direct verder.

Civil-3D-subassembly-composer-point-link-shape-codes-bibliotheek

Met de nieuwe Find/ Replace mogelijkheid kun je snel bestaande codes vinden en die hernoemen, eventueel vanuit de standaard bibliotheek! Dit is echt een gave functie want hiermee kun je ook meteen sneller navigeren door de Subassembly en de codes controleren.

Civil-3D-subassembly-composer-find-replace

Dynamo voor Civil 3D 2023.2

De Dynamo Core versie is in deze update gemigreerd naar Dynamo 2.15. Via de DynamoBIM website kun je hierover uitgebreid teruglezen wat er nieuw is.

De nieuwe uitgebreide Graph Footer geeft je direct feedback waar het mis gaat in je scripts en de status van de errors. Ook kun je meteen naar de nodes navigeren die niet goed werken.

civil-3D-dynamo-graph-footer

Verder kun je nu binnen Civil 3D 2023.2 zowel de Dynamo Player als de Dynamo Applicatie tegelijk open hebben. Dit maakt het weer een stukje makkelijker om je scripts in de Player te activeren en daarbij meteen interactief te corrigeren indien nodig.

civil-3D-dynamo-player-applicatie

Project Explorer

Allereerst zijn Project Explorer en ook de Grading Optimization beschikbaar gekomen voor iedereen die een abonnement op Civil 3D heeft en dus niet alleen voor de AEC Collection houders. Als je deze tools nog niet had kun je ze nu eenvoudig downloaden en installeren via het Autodesk Manage portaal of de Desktop App.

In de Project Explorer zien we nu de toevoeging van de Catchment Objects. En ook heel gaaf is de mogelijkheid tot bekijken, wijzigen en rapporteren van Property Set meta data van alle civiele objecten. Ik weet zeker dat er heel wat onder jullie zijn die hier blij van zullen worden. Via de Project Explorer plugin heb je in één overzichtelijk scherm alle belangrijke ontwerpinformatie van de ontwerp elementen terug.

civil-3D-project-explorer-property-set-meta-data

Property Sets worden vanaf nu ondersteund voor de volgende objecten:

 Basis objecten 

 Sub objecten

 1. Alignments
 2. Profiles
 3. Assemblies
 4. Corridors
 5. Surfaces
 6. Site feature lines
 7. Parcels
 8. Sample line groups
 1. COGO points
 2. Pipes
 3. Structures
 4. Pressure pipes
 5. Fittings
 6. Appurtenances
 7. Block references  volgende

Het mooie is dat de Property Sets die aan de Civil 3D-objecten hangen ook in de Object Sets, rapportages, AutoCAD tabellen en de Excel exports opgenomen kunnen worden. Ook kunnen de Property Sets via de Project Explorer aangepast en aangevuld worden. Dit maakt de Project Explorer in deze update nog praktischer!

Performance Verbeteringen

Met de nieuwe Label Optimize functies kun je extra performance verkrijgen in het pannen en zoomen in grotere projecten. Er zijn verschillende instellingen die je kunt gebruiken:

Redraw when zooming/panning: labels worden buiten de viewport niet meer gegenereerd maar wel in het zichtbare gedeelte van de viewport.

Label group level of detail: werkt hetzelfde als het level of detail op surfaces maar dan voor labels. Bij uitzoomen zullen niet alle labels meer getoond worden maar alleen een grove selectie. Bij inzoomen zullen alle detail labels weer getoond worden.

Civil-3D-label-group-optimize

De labels waar dit alles betrekking op heeft:

 1. Alignment label groups
 2. Profile label groups
 3. Section label groups (section offset label groups, segment label groups, grade break label groups and so on)
 4. Profile view band label groups
 5. Section view band label groups

Verbeterde prestaties voor elke database-schrijfbewerking en wanneer een wijziging de update van meerdere items veroorzaakt (bijvoorbeeld het uitschakelen van alle labels, het verwijderen van een leidingnetwerk, het bijwerken van een Alignment met meerdere Profiles of Section Views). Civil 3D 2023.2 is 10% sneller vergeleken met Civil 3D 2023.

Verbeterde prestatie bij het verwijderen van Section Views en leidingnetwerken met 50% door het onnodig verversen van de Prospector te verminderen.

Voor tekeningen die leidingnetwerken in doorsnede bevatten, is de responstijd van het bewerken van het leidingnetwerk in een plattegrond of profielaanzicht met 60% verminderd, aangezien alleen de betrokken doorsnede aanzichten worden bijgewerkt.

De corridor rebuild tijd wordt met 12% tot 40% verbeterd als dezelfde targets gebruikt zijn voor zowel offset als verticale targets.

Schakelen tussen tekeningen met XREF's of DREF’s binnen een Civil 3D-sessie is efficiënter omdat de XREFf's en DREF’s tijdens de omschakeling niet worden gescand op updates.

Snellere rekentijd voor de Quantity Takeoff (hoeveelheden bepalingen) voor sommige gegevens van 3-5 minuten tot 10-17 seconden op virtuele machines en van 11-24 minuten tot 30-60 seconden op fysieke machines.

Al met al een behoorlijke lijst met verbeteringen die direct tijdswinst geven! Hierdoor wordt Civil 3D 2023.2 een aantrekkelijke update voor veel organisaties.

InfraWorks 2023.1

In InfraWorks zijn ook een aantal belangrijke vernieuwingen te melden waarvan de Civil Structures Geometry Clipping en de Revit Families als InfraWorks Content de meest belangrijke zijn.

Civil Structures Geometry Clipping

De nieuwe Clipping Planes in InfraWorks maken het nu mogelijk om dwarsdoorsneden te bekijken op elke willekeurige metrering langs de as van een brug. Via een handig menu kun je eerst de juiste metrering bepalen en daarna aangeven vanaf welke kant je de doorsnede wil bekijken.

Infra-works-clipping-planes-bridge-01

Infra-works-clipping-planes-bridge-02

Het is aanvullend mogelijk om de Clipping Planes nog een skew angle (hoek) mee te geven t.o.v. de as:

Infra-works-clipping-planes-skew-angle

Optioneel kun je ervoor kiezen om ook de Surface Layers in de doorsnede op te nemen wat betekent dat je dus inzicht krijgt in de ondergrondse constructies.

Infra-works-clipping_planes-surface layers

En zo is het dus ook mogelijk om meerdere Clipping Planes toe te voegen. Er kan er echter steeds maar één geactiveerd worden.

Infra-works-clipping-planes

De nieuwe Clipping Planes werken eenvoudig en snel. Ik verwacht in de volgende updates nog meer mogelijkheden van deze functie!

Revit Family-Based Custom Parametric Components

Deze nieuwe techniek betekent dat je vanaf nu ook Parametrische Revit Families kunt gebruiken binnen de InfraWorks brugconstructies. Dit werkt precies hetzelfde als de Parametrische Inventor Assemblies en Parts.

Er is echter een mega groot verschil. Wanneer je Revit Parametrische Families gebruikt in InfraWorks en daarna via de Publish Civil Structures de brug overhaalt terug naar Revit, dan heb je in Revit de oorspronkelijke Families weer terug en kun je dus nog steeds de parameters wijzigen! Game Changer misschien?

Infra-works-revit-parametrische-familie

Infra-works-revit-parametrische-familie-bridge

Infra-works-revit-parametrische-familie-bridge-parameters

Infra-works-revit-parametrische-familie-bridge-02

Je kunt nu voor de gehele workflow volledig binnen de AEC Collection blijven omdat Revit er onderdeel van is. Dat laatste is niet het geval voor Inventor waardoor velen zich beklaagden bij Autodesk. Het lijkt erop dat er nu geluisterd is naar de kritiek ten gunste van de mogelijkheden.

Dezelfde Publish Civil Structure via het IMX bestand formaat kun je natuurlijk ook nog direct inladen in Civil 3D 2023.2. Hier krijg je dan het nieuwe Bridge object met behoud van alle parameters. Deze zijn dan echter read-only.

Zeker noemenswaardig is het feit dat je in InfraWorks al de mogelijkheid hebt om Assembly Codes toe te voegen aan de Revit Parametric Models. Deze krijg je vervolgens ook door in zowel Revit als Civil 3D en daarmee dus ook in Navisworks! Dit is best een bijzonder staaltje techniek!

Assembly Code toegevoegd in InfraWorks aan de Custom Revit Peiler:

infra-works-assembly-code-custom-revit-peiler

Revit Assembly Code leesbaar na Import Civil Structures in Civil 3D 2023.2:

civil-3D-revit-assembly-code

Revit Assembly Code (en alle overige parameters) beschikbaar in Navisworks Manage 2023 na inlezen van de Civil 3D DWG:

infra-works-revit-assembly-code-navisworks-manage-civil-3D-DWG

infra-works-tip

En ik ga jullie ook nog een ‘hidden gem’ in InfraWorks tonen!
Je kunt vanaf nu ook separate Revit Generic Parametric Models inladen in InfraWorks waarbij je deze op elke willekeurige plek kunt plaatsen in je model inclusief alle parameters! Dit was ten dele al mogelijk met de Parametrische Inventor modellen maar vanaf nu kan ik je dus bevestigen dat dit ook met Revit Families mogelijk is.

infra-works-generic-parametric-models-revit-parametrische-families

Ik denk dat velen van jullie hiervan de nieuwe mogelijkheden gaan ontdekken. Zeker ook omdat je met een Line Based Linear Decoration deze Parametric Revit Families ook snel repeterend kan plaatsen.

infra-works-line-based-linear-decoration

infra-works-line-based-linear-decoration-parametrische-revit-families

Ik kan mij voorstellen dat deze fantastische nieuwe mogelijkheden binnen de AEC Collection voor jullie ook aanleiding zijn om te gaan updaten naar de 2023.1 versie!

ReCap Pro 2023.1

In de nieuwe update van ReCap Pro 2023.1 zijn ook weer enkele zaken te vermelden die zeker de moeite waard zijn. Deze betreffen het automatisch kunnen classificeren van niet-gestructureerde puntenwolken en de parallelle import van puntenwolken die gebaseerd is op multi-threading mogelijkheden van de CPU.

Automatische classificatie van niet gestructureerde puntenwolken

Gelukkig bevatten onze AHN3 en AHN4 puntenwolken in LAS/LAZ formaat reeds classificaties. Hiermee kun je in ReCap Pro al heel snel onderscheid maken tussen maaiveld en overige punten.

Standaard RGB kleuren in een AHN4 dataset van openbare puntenwolken:

recap-pro-RGB-Kleuren-AHN4-dataset

Classificatie kleuren in dezelfde dataset:

recap-pro-classificatie-kleuren-AHN4

Dus voor deze specifieke open data is de nieuwe functionaliteit niet nodig maar er zijn legio andere datasets waar nog geen classificatie in zit. Soms zijn dit ingewonnen puntenwolken o.b.v. drone foto’s, mobile mapping scans of ook gewoon stationaire driepoot scans.

Voor alle niet geclassificeerde puntenwolken kun je vanaf de 2023.1 update simpel een algoritme starten dat de classificatie razendsnel gaat uitvoeren. Dit is natuurlijk van belang als je de maaiveld data nodig hebt in bijvoorbeeld Civil 3D om er een bestaand DTM van te maken.

Hieronder een voorbeeld van een puntenwolk zonder classificatie met ongeveer 30 miljoen punten:

recap-pro-mobile-mapping-scans-puntenwolk

Nadat de Automatische Classificatie heeft gedraaid:

autodesk-recap-pro-automatic-ground-classification

recap-pro-mobile-mapping-scans-puntenwolk-automatische-classificatie

Vanaf nu is het heel makkelijk om alleen de Ground punten te filteren via de Project Navigator en deze daarna eventueel te exporteren voor verder gebruik in Civil 3D of in InfraWorks. Let wel, ook InfraWorks beschikt reeds over de Point Cloud Terrain mogelijkheid waarbij ook de Ground points automatisch bepaald kunnen worden.

Parallelle import van puntenwolken

De nieuwe mogelijkheid voor het parallel importeren maakt gebruik van multi-threading om meerdere onbewerkte scans tegelijkertijd te importeren en te indexeren. Dit proces gebeurde voorheen sequentieel, dus achter elkaar. Dit betekent een versnelling in het inlezen en verwerken (indexeren) van ruwe puntenwolken naar het RCS formaat. Daarna kunnen de RCS puntenwolken in vrijwel alle Autodesk applicaties gebruikt worden.

Hieronder een voorbeeld waarbij 100% van de CPU wordt gebruikt tijdens het indexeren en tevens alle cores.

recap-pro-multi-threading-indexeren

Het indexeren van 715 MB aan LAZ bestanden, in totaal bijna 85 miljoen punten, gebeurt nu binnen 2 minuten.

recap-pro-multi-threading-meerdere-scans-indexeren

Je kunt nu meerdere scans importeren en ze tegelijkertijd indexeren waardoor de verwerkingstijd wordt verkort en de prestaties worden verbeterd. Dit betekent dat je de resultaten veel sneller kunt zien dan voorheen.

Specialisatiecursus

De nieuwe updates van Civil 3D 2023.2, InfraWorks 2023.1 en ReCap Pro 2023.1 maken het geheel bijzonder aantrekkelijk om te gaan updaten. De nieuwe mogelijkheden brengen snelheidswinst en workflow gemak. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden? Laat daarom hieronder je reactie of vragen achter! Wil je een specialisatiecursus volgen? Dat kan natuurlijk ook. Neem gerust contact met ons op via deze link.

Reactie plaatsen