Autodesk FormIt: geconnecteerde data van ontwerp tot realisatie
05 april 2023 
2 min. leestijd

Autodesk FormIt: geconnecteerde data van ontwerp tot realisatie

FormIt 2023 kan een belangrijk onderdeel worden van je BIM-workflow (Building Information Modeling). Je schetsontwerp kun je snel omzetten naar een concept, dat weer verder verfijnd kan worden binnen Autodesk Revit 2023. Hoe dat werkt? Dat leg ik je graag uit in dit blog!

Wat is Autodesk FormIt?

Autodesk beschikt over softwarepakketten die makkelijk met elkaar kunnen synchroniseren. Voor het uitwerken van conceptontwerpen heeft Autodesk een softwareproduct binnen de AEC-collectie genaamd: Autodesk FormIt.

FormIt is de ontwerptool van Autodesk om van je schetsontwerp snel een conceptontwerp te realiseren. De 3D-ontwerpsoftware is speciaal gemaakt voor architecten en bouwprofessionals. Het biedt namelijk een aantal functies die specifiek gericht zijn op de architectuur- en bouwindustrie. Zoals het berekenen van schaduw- en zonstudies, het integreren van BIM-gegevens en het werken met meerdere verdiepingen.

FormIt kent twee edities: FormIt en FormIt Pro. Beide zijn beschikbaar in de webbrowser en de gratis IOS-app. Met de basisversie kun je al goed uit de voeten. Wil je een stapje meer? Dan biedt de FormIt Pro versie de volgende extra toevoegingen:

  • Realtime samenwerking
  • Analyse (energie en zonne-energie)
  • Toegang tot de Autodesk Material Library
  • Dynamo-integratie

Waarom werken met FormIt?

  • Geconnecteerde data (die je hergebruikt in je workflow)
  • Toegepaste materialen importeren in bijvoorbeeld de Autodesk Revit bibliotheek
  • Makkelijk en snel data uitwisselen
  • Snel een model inzien en de data die daarvoor nodig is uitlezen
  • Je kunt een live link activeren. Vanaf Revit en FormIt 2023 kan ook een FormIt (.axm)bestand als CAD link ingeladen worden. Dit kon voorheen alleen op basis van import.

revit-formit-cad-link

Wist je dat…

… wanneer je in groepen (groups) werkt en je gebruikt de Undo (CRTL+Z) functie, dat je dan alleen teruggaat naar de vorige handeling binnen die groep? En dus niet in je hele project?

... je Revit ook met Twinmotion (visualisatie programma, lees hierover dit blog) kunt linken? Nu vraag je je misschien af; deze blog ging toch over FormIt? Dat klopt! Je kunt Revit gebruiken als uitgangspositie. Linksom open je FomIt vanuit Revit. Rechtsom open je Twinmotion vanuit Revit. Wijzig je dan iets in FormIt > synchroniseer dit met Revit > die dit direct weer synchroniseert met Twinmotion!

... FormIt Pro voor jou beschikbaar is, als je over een AEC-collectie beschikt.

… Autodesk FormIt vergelijkbaar is met Sketchup? Wil je de verschillen tussen deze twee programma’s weten? Lees hier het blog: FormIt versus Sketchup.

Tot slot

Wil je nog meer weten over FormIt? Neem dan gerust contact met ons op.

formit-revit-twinmotion-geometrie

Voorbeeld van een workflow in geometrie.

formit-twinmotion-materialen

Voorbeeld van een workflow waar je materialen ook in zichtbaar zijn.

Reactie plaatsen