Zo zorg je in 3 stappen voor een correcte Bill of Materials
18 november 2021 
1 min. leestijd

Zo zorg je in 3 stappen voor een correcte Bill of Materials

Een correcte Bill of Materials start bij het invoeren van de juiste gegevens (properties). In Autodesk Inventor is het mogelijk om op basis van je iProperties een Bill of Materials te genereren. Het is dan wel belangrijk dat alle benodigde properties correct en consistent worden ingevuld. In dit artikel lees je hoe je met behulp van de NTI TOOLS Inventor in 3 stappen zorgt voor een correcte Bill of Materials.

NTI TOOLS Inventor
Met de NTI TOOLS Inventor zorg je ervoor dat er binnen de organisatie op een gestandaardiseerde manier gegevens worden ingevoerd. Hiermee verhoog je de kwaliteit van je data, bespaar je tijd en verminder je de kans op fouten in je uiteindelijke Bill of Materials.

De NTI TOOLS Inventor bieden meer dan 30 verschillende oplossingen om jouw proces te verbeteren. De belangrijkste functies hebben we in eerdere artikels al behandeld. In dit artikel kijken we naar een aantal belangrijke functies die hun toepassing vinden in het genereren van stuklijsten en stuklijstregels.

Stap 1. Kwalitatieve data met de Property Editor

Met de Property Editor heb je alle, voor jou belangrijke, properties direct zichtbaar binnen Inventor. Vanuit de Property Editor kun je eigenschappen van een onderdeel niet alleen invoeren en direct bekijken, maar ook wijzigen.

De Property Editor is daarnaast volledig configureerbaar. Je kunt dus kiezen welke properties (al dan niet verplicht) moeten worden ingevuld. Omdat je de uitvoer van je data wilt standaardiseren biedt de mogelijkheid om met keuzelijsten te werken een groot voordeel.

Stap 2. Overzichtelijke BOM door middel van de Documentation Status

De Documentation Status geeft je een (wederom configureerbaar) overzicht van je complete Bill of Materials zoals je deze opgebouwd hebt binnen je Inventor model. Daarnaast kun je vanuit de Documentation Status direct tekeningen of andere bestanden genereren.

Zo is bijvoorbeeld instelbaar dat er van een stuk plaatwerk automatisch een DXF wordt gegenereerd, dat je van een 3D-model een STEP-file wilt generen voor productie, of dat je van alle tekeningen automatisch een PDF wilt hebben.

Stap 3. Verschillende stuklijsten met Partlist Extract

Met behulp van de Partlist Extract functie genereer je een volledige Inventor Bill of Materials. Het unieke van deze functie is dat de opmaak van de BOM volledig configureerbaar is, zodat je bijvoorbeeld een gedifferentieerde stuklijst kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een sheetmetal BOM voor plaatwerkerij of een inkooplijst voor werkvoorbereiding.

De stuklijst kun je als output naar een .xlsx (Excel) of .xml file sturen, zodat je deze kunt inlezen in je ERP-systeem. Alles begint dus bij het invoeren van kwalitatief goede data op engineering, zodat deze data bruikbaar is voor de rest van het proces binnen je organisatie!

Tot slot

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de NTI TOOLS Inventor? Bekijk dan onze productpagina of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Reactie plaatsen