Bestanden opslaan en bewerken in Microsoft Teams

Elk team in Microsoft Teams heeft minimaal één kanaal, namelijk het algemene kanaal. Dit kanaal bestaat standaard uit drie onderdelen.

  • Posts: Dit is de chatomgeving van het desbetreffende kanaal (groepschat).
  • Bestanden: Hier kun je alle bestanden die nodig zijn binnen het kanaal uploaden en opslaan.

Als je bestanden hier opslaat staan de bestanden dus ook letterlijk in de cloud. Zeker in deze tijd is dit een ontzettend handige functie.

Sla je hier je bestanden op, dan hoeft er dus geen verbinding met de lokale server bij jouw op kantoor gemaakt te worden. De VPN-verbinding met het kantoor wordt hierdoor dus ook minder belast. De bestanden die je hier uploadt worden bewaard in de Microsoft servers in Middenmeer en Amsterdam.

Bestanden delen in Teams

Het is ook mogelijk om binnen Teams bestanden met elkaar te delen. Hiervoor haal je simpelweg de koppeling op door via de ellipsis op 'Koppeling kopiëren' te klikken.

Deze koppeling kun je vervolgens delen in de chat.

De koppeling is (tenzij anders aangegeven) zichtbaar voor iedereen in het desbetreffende Team.

Koppeling mailen
Je kunt de koppeling eventueel ook naar iemand e-mailen. Zo werkt iedereen in één bestand en ontstaat er geen wildgroei aan kopieën. Microsoft heeft standaard revisiebeheer, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat jouw werk verloren gaat.

Teams bestanden offline gebruiken

Het is ook mogelijk om bestanden in een team te bewerken als je even geen internetverbinding hebt. Je doet dit door bestanden binnen Teams de synchroniseren.


Hiermee worden bestanden automatisch naar je lokale schijf gehaald, maar ook automatisch gesynchroniseerd zodra je weer verbinding hebt. Hierdoor kan je dus ook zonder verbinding (bijvoorbeeld bij een klant) gewoon je bestanden bekijken en bewerken.